Τρ. Μάι 21st, 2024
th 2 1

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές/τριες από τη Γ τάξη του Σχολείου μας (κυρίως από το τμήμα Γ3, αλλά και από τα τμήματα Γ1 και Γ2) επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο Πιλοτικό Πρόγραμμα σχεδιασμού και παρουσίασης καινοτόμων δράσεων στη Διδακτική της Ιστορίας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μακεδονία.

Το Πρόγραμμα έχει τίτλο:

«Θεσσαλονίκη-Μακεδονία

Διαχείριση της Μνήμης του Πολέμου στην Κοινωνία»

και οργανώνεται από:

  • Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ )

  • Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

  • Τις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο και να ενημερωθούν για το ιστορικό πλαίσιο του Προγράμματος (Μακεδονικός Αγώνας, Πρώτος και Δεύτερος Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α Παγκόσμιος Πόλεμος, Β Παγκόσμιος Πόλεμος) από ειδικούς ιστορικούς επιστήμονες-ερευνητές του Μουσείου ( κα Τζαβάρα, κος Παπανικολάου).

Παράλληλα, εντρύφησαν από τους υπολογιστές σε εφημερίδες της εποχής και συνέταξαν τα δικά τους δημοσιογραφικά κείμενα. Επίσης, αφού γνώρισαν διάφορες πτυχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής 1941-1944 ( Πόλεμος στο Αλβανικό μέτωπο, Εθνική Αντίσταση, πείνα, συσσίτια) μέσα πίνακες διάσημων ζωγράφων αλλά και από φωτογραφικά στιγμιότυπα, τα παιδιά αποτύπωσαν σε δικές τους εικαστικές δημιουργίες το φαινόμενο του πολέμου.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες:

  • 1)κα Λαζαρίδου Γενοβέφα-φιλόλογος, Διευθύντρια,

  • 2)κα Σωτηριάδου Ευγενία – θεολόγος,

  • 3)κα Τσικώτη Αθηνά- φιλόλογος